divendres, 24 d’abril de 2009

Ludwig Purtscheller, de Salzburg al sostre d’Alemània

A les primeres hores del matí del 6 d’octubre de 1889 Ludwig Purtscheller i el profesor Hans Meyer superaven els forts pendents de neu de la cota 5500 del Kilimanjaro, que dos anys abans van fer recular Meyer en el seu intent de ser el primer en pujar-hi. A les 10h30’ assolien el punt més alt (pic Uhuru, 5895 m) del cràter principal (Kibo), que van anomenar kaiser Wilhelm Spitze. Estem en plena època colonial, i aquest territori formava part de l’Àfrica Oriental Alemana, i per tant el Kilimanjaro era el sostre d’Alemània. L’expedició de 1889 estava formada per 17 persones, i entre elles havia el guia local Yohani Kinyala Laudo, que diuen va viure 124 anys. Ludwig Purtscheller (Innsbruck, Austria, 1849 - Berna, Suissa, 1900) va ser professor de diferents escoles d’educació secundària de Graz i Salburg. Fou un dels millors coneixedors dels Alps, havent fet més de 1700 cims. Va ser company d’escalada dels germans Zsigmondy (Otto i Emil) i de Karl Blodig (el primer que pujà tots els 4000 dels Alps). D’entre les seves ascensions, sempre sense guies, destaquen la Cima Piccola di Lavaredo, la travessa de les arestes de la Meije, la travessa del Cervino, el Monte Rosa pel corredor Marinelli, el Bietschhorn per la cara sud i molts cims dels Alps austríacs com el Mandlkogel, el Konigsspitze o l’Acherkogel. L’any 1891 formà part de l’expedició de Gottfried Merzbacher al Caucas, on pujà cims de més de 4000 metres com el Dongusorun, el Tebulos, el Diklos o l’Elbrus (5642 m). Morí mig any després de patir un accident al caure a una rimaya quan baixava de l’agulla del Grand Dru. Diferents topònims ens el recorden com: l’Agulla (3478 m) i el coll de Purstcheller al plateau de Trient, el corredor de Purstcheller a les Denti d’Ambin (3372 m) o el pic de Purtscheller (5148 m) al cràter Mawenzi del Kilimanjaro. Va escriure guies turístiques i de muntanya de Salburg i els Alps austríacs.

Excursionisme, número 351, pagina 32, any 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada